06 juni 2012

Klein onderhoud







Soms moet je iets anders doen dan wat je van plan was, zo verging het mij vandaag ook. Ik had in mijn hoofd, wat zaakjes regelen en daarna een stuk of stukje fietsen, helaas de regen was spelbreker. Inderdaad ik ben en blijf een mooi weer fietser, als ik van huis ga moet het droog zijn maar begint het later onderweg wel te regenen dan heb ik er verder geen moeite mee. Dus iets anders verzinnen, het is niet zo moeilijk, de schokbrekers onderhanden nemen. Vorige week reed ik langs de Hondsbosschezeewering toen ik steeds een irritant geluidje hoorde uit de schokbrekers, smeren en het is weer over. Langs Beukers de fietsspecialist in Petten om een flesje olie, niet handig van mij want ik liet me een flesje hydraulische olie in mijn handen stoppen wat inderdaad hielp voor een paar kilometer maar daarna was het weer hetzelfde. Op mijn vervolg ritjes bleef het mij toch irriteren dus de schokbrekers moeten open, schoonmaken en de aanwezige olie er uit halen om daarna gewone smeerolie te gebruiken. Zo rond 13.00 uur uur begon ik aan de klus en na 1 uur en 5 minuten stond hij weer op zijn wielen en na een proefritje van een kilometer of 7 a 8 kon ik vaststellen dat hij genezen was. Wat nog wel opvallend is, vorige week heb ik ook voor de zoveelste keer het kettingtandwiel voorzien van nieuwe o-ringen en toen meteen dit setje in de tas met reserve onderdelen gestopt. Daarvoor in de plaats heb ik weer een “oud” kettingwieltje genomen met één dikkere o-ring, hij is nog nooit zo geruisloos geweest, we zullen zien wat de tijd zal brengen maar voorlopig zit het wel goed. 

2 opmerkingen:

eduardbotter zei

Hoi Pe,

Ik heb zo'n getand wiel met o-ringen links en rechts.Ik heb het idee dat alleen de eerste tien kilometer stil waren, daarna ging het snel bergafwaarts. Momenteel zijn de beide o-ringen helemaal verdwenen. Ik ga volgende keer maar eens een ander model proberen.

groet,

Eduard

Cor zei

Hallo Pe,

Mijn voorveren kraken en piepen al weer als een oordeel, terwijl ik ze een week of 6 geleden open heb gehad, schoongemaakt met een doek en daarna wat nieuw vet op de veren heb gedaan. Wat doe ik fout (of wat laat ik na) dat de veren na een paar weken alweer beginnen te kraken?
Groeten Cor